Pai læret jeg å lage i perioden jeg bodde i Provence. I lunsjen på skolen spiste vi quiche på kaféen på hjørnet like ved blomstermarkedet. Alle sanser ble stimulert og det var gjerne derfor jeg lærte å bli så glad i mat i Frankrike.
Paibunn
150 g meierismør
200 g hvetemel
2-3 ss vann
Paifyll
Røykt skinke som serrano, parma eller annen type
1/2 løk småhakket
1 purre og gjerne litt vårløk
150 g jarlsbergost
4 egg sammenvispet
2,5 dl fløte
salt og pepper
friske urter som: persille eller basilikum finhakket
Paiform ca.26 cm
Slik gjør du:
- Lag pai deig ved å smuldre sammen smør og mel og tilsett vann til du får en jevn konsistens. La deigen ligge kaldt i kjøleskapet minimum 1 time - og gjerne over natten.
- Kjevle ut deigen, og dekk bunnen på en smurt paiform. Prikk bunnen med en gaffel eller dekk bunnen med bakepapir og fyll i med tørkede erter. Forstek paien på 200 grader i ca 10 min eller til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles litt mens du gjør i stand fyllet.
- Hakk purren og løken og ha i skallet. Visp sammen eggeplommene og fløten og hell over grønnsakene. dryss over urtene.
- Fordel skinken over paien og dryss på raspet ost.
- Stek paien midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 min.
- Server paien varm eller kald med salat som tilbehør.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar